Bør jeg ta opp lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet kan være en god løsning for mange. Du vet aldri når du kan trenge mere penger enn de du har spart opp. Dessuten er det ikke alle som har mulighet til å stille med sikkerhet når de låner.
Allikevel er ikke dette en ordning som passer alle like bra. For noen er det helt perfekt, mens andre får mer ut av et annet lån. Les deg opp på om lån uten sikkerhet er riktig for akkurat deg.

Hva menes med sikkerhet på lån?

Sikkerhet innebærer som regel at du stiller med noe verdifullt du eier. Dette kan være alt fra møbler og verdisaker til en bil eller leilighet. Om du ikke klarer å betale tilbake lånet, så kan banken selge dette.

Fordeler

Det finnes visse fordeler med denne type lån. Hadde det ikke vært tilfelle, så hadde ikke lån uten sikkerhet vært såpass populært.

Du trenger ikke risikere dyre eiendeler

Dette er et veldig stort pluss. Selv om du regner med å kunne betale tilbake når du tar opp lånet, så vet du aldri. Det er veldig surt å måtte gi fra deg møblementet eller bilen til banken. For personer som må gi fra seg hjemmet for å betale tilbake et lån, kan det bli veldig stressende. Dette bør du unngå for enhver pris, spesielt om du ikke bor alene.

Med et lån uten sikkerhet slipper du å tenke på dette, selv om det å betale i tide alltid er det beste.

Enklere prosess å få lån uten sikkerhet

Det blir noe enklere og raskere å ta opp et lån uten sikkerhet. Ikke alle verdifulle eiendeler har en satt pris alle kan være enige om. Ofte må en tredjepart undersøke dette nøye, og anslå en verdi. Kanskje lander de også på en sum som er lavere enn affeksjonsverdien din er. I tillegg skal alt dette dokumenteres og legges fram for banken.

Det kan derfor føles bedre å søke om lån uten sikkerhet. Da blander ikke banken seg opp i hva eiendelene dine er verdt. Det kan også være lettere for noen å få lån uten sikkerhet enn andre typer lån. Dette varierer fra bank til bank.

Ulemper

Dette er heller ikke en perfekt løsning for alle. Det er også visse ulemper ved lån uten sikkerhet. Du bør være oppmerksom på disse.

Høyere renter på lån uten sikkerhet

For å kompensere for at du ikke stiller med sikkerhet, setter banken ofte opp rentene. Det betyr at om du ikke betaler i tide, så betaler du mer enn ellers. Det føles kanskje ikke like dramatisk som å miste bilen eller hjemmet sitt, men du kan likevel ende opp med å drukne i renter.

Det er også verdt å sette seg inn hva nominell og effektiv rente innebærer, spesielt med et lån uten sikkerhet.

Strengere krav

I tillegg til høyere renter kan banken ville se nærmere på hvem du er. Har du for eksempel vært sen med tidligere betalinger? Da har du kanskje anmerkninger banken kan se. Har du en lav inntekt når du søker? Da kan banken være bekymret for at du ikke har råd til nedbetalingene.

Tar du opp lån uten sikkerhet er det lite banken kan gjøre om du ikke kan betale. Nettopp derfor vil de være ekstra sikre på at dette ikke skjer.

Kjenn din egen situasjon

Når alt kommer til alt, er det opp til deg. Skal du ta opp et stort lån for å kjøpe for eksempel hus? Vet du at sikkerhet bare blir en formalitet, og at du vil klare å betale? Da kan sikkerhet være veien å gå.

Har du behov for et middels lån og har ingen verdifulle eiendeler du vil risikere? Da kan lån uten sikkerhet være det beste for deg.

';